radno vreme | osoblje | kontakt | kulturni spomenici  | memorijalni spomenici

  Kontakt
  32000 Vukovar, Hrvatska
  Ivana Gundulića 19

 
 TEL +385 32 441 016
  FAX +385 32 441 015
 
 
Nove informacije potražite na
NOVOM SAJTU
GENERALNOG KONZULATAKULTURNA SARADNJA

 

-GOSTOVANJE DEČJEG KULTURNOG CENTRA BEOGRAD I CRKVENOG IGRAČKOG ANSAMBLA "BRANKO" IZ NIŠA NA "BRANKOVIM DANIMA" U VUKOVARU

20.06.2010. godine u organizaciji Generalnog konzulata na četvrtoj manifestaciji "Brankovi dani" u Vukovaru, dramsko-muzički program odigrali su dramski umetnici i dečji izvodjači Dečjeg kulturnog centra Beograd i Crkveno igračkog ansambla "Branko" iz Niša.

 

   

-PROSLAVA 131 GODIŠNJICE ROĐENJA NAUČNIKA MILUTINA MILANKOĆA

28.05.2010. godine u rodnoj kući Milutina Milankovića u Dalju, obeležena je 131 godišnjica rođenja naučnika. Na proslavi su govorili akademik Vladimir Paar sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Zagreba, prof. dr. Milan Ivanović sa Elektrotehničkog fakulteta iz Osijeka i dr. Zoran Knežević, direktor Astronomske opservatorije Beograd. Tom prilikom odigrana je pozorišna predstava "Kroz vasionu i vekove" u izvođenju amaterske grupe iz Bačke Palanke i otvorena likovna izložba radova "Spektar M.Milankovića".

 

   

-GOSTOVANJE DEČJEG KULTURNOG CENTRA BEOGRAD NA "BRANKOVIM DANIMA" U VUKOVARU

21.06.2009. godine u organizaciji Generalnog konzulata na trećoj manifestaciji "Brankovi dani" u Vukovaru, glumački ansambl Dečjeg kulturnog centra Beograd predstavio se programom Muzejske didaktike pod nazivom ‘’Poetski žubor Dobrih voda’’ - zamišljeni dijalog Branka Radičevića i Milice Stojadinović Srpkinje, u izvođenju Snežane Bećarević i Predraga Todorovića i literarno-dramskim programom koji govori o životu i radu Milutina Milankovića - ‘’Danguba’’, u izvođenju Ivane Teodorović i Gorana Joksića.

 

   

-DAN EVROPE U GENERALNOM KONZULATU

11.05.2009. godine povodom Dana Evrope u dvorištu Generalnog konzulata održan program "Dan Evrope u Generalnom konzulatu". U programu su učestvovala deca Dečjih vrtića Vukovar II, "Zlatokosa" Borovo, "Neven" Bobota, osnovnih škola "Dragutin Tadijanović", "Nikola Andrić" i "Siniša Glavašević" iz Vukovara, KUD "Branislav Nušić" Borovo i Plesna grupa "Venera" iz Vukovara.

 

   

- KONCERT "VOKALNA LIRIKA"

16.02.2009. godine u organizaciji Generalnog konzulata u hotelu "LAV" u Vukovaru (dvorana "Lavoslav Ružička") povodom Dana državnosti Republike Srbije "Sretenja" održan je koncert "Vokalna lirika". U pratnji profesora Muzičke akademije u Beogradu Vere Milanković nastupila je sopran Ileana Ležajić .

 

   

- IZLOŽBA I MODNA REVIJA ETNO MREŽE

30.12.2008. godine u organizaciji Generalnog konzulata u hotelu "LAV" u Vukovaru (dvorana "Lavoslav Ružička") održana je izložba i modna revija tradicionaolnih rukotvorina iz Republike Srbije, koje je predstavila organizacija ETNO MREŽA iz Beograda.

 

   

- IZLOŽBA SLIKA SAVE STOJKOVA

04.12.2008. godine u Biblioteci Generalnog konzulata otvorena je izložba slika Save Stojkova, jednog od najčuvenijih slikara srpske naivne umetnosti. Izložbu su otvorili direktor Muzeja Vojvodine Jovan Paunović i generalni konzul Bojana Ristić. O slikama Stojkova govorio je kritičar Sava Stepanov.

 

   

-MEĐUNARODNI NAUČNI SIMPOZIJUM O MILUTINU MILANKOVIĆU U DALJU

Od 23 do 24.05.2008. godine u rodnoj kući Milutina Milankovića u Dalju, u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, Opštine Erdut i SKD "Prosvjeta" - Pododbor Dalj, održan je Međunarodni naučni simpozijum posvećen stvaralaštvu Milutinu Milankoviću. Na simpozijumu je govorilo 20-tak naučnika, akademika i univerzitetskih profesora iz Evrope i sveta, prikazan film "Putnik kroz vasione i vekove" i održan koncert na kome je nastupila unuka Milutina Milankovića, Vera Milanković. 

 

   

-URUČENJE NARODNIH NOŠNJI

15.03.2008. godine na Prvoj kvalifikacionoj smotri srpskog folklora Republike Hrvatske za Evropsku smotru u Kino-dvorani u Borovu Naselju, folklornim ansamblima Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" - Pododbor Darda, Pododbor Tenja, Pododbor Trpinja i Pododbor Vera, uručeno 40 kompleta narodnih nošnji iz šumadijskog i slavonskog kraja, poklon Ministarstva za dijasporu Vlade Republike Srbije i kompanije "Zastava" Kragujevac. Nošnje je uručila generalni konzul Bojana Ristić.

   


-URUČENJE NARODNIH NOŠNJI

05.03.2008. godine u Biblioteci Generalnog konzulata folklornom ansamblu Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" - Pododbor Pakrac uručeno 12 kompleta  slavonskih narodnih nošnji iz pakračkog kraja, poklon Ministarstva za dijasporu Vlade Republike Srbije. Nošnje su uručile: pomoćnik ministra za dijasporu Vlade Republike Srbije Tatjana Garčević i generalni konzul Bojana Ristić.

 

 

-POSETA UNUKA MILUTINA MILANKOVIĆA VUKOVARU I DALJU

01.02.2008. godine u organizaciji Generalnog konzulata i  Ministarstva za dijasporu Vlade Republike Srbije, unuke naučnika Milutina Milankovića, Vera Milanković i Maja Milanković-Atkinson posetile su Vukovar i Dalj. Tom prilikom obišle su rodnu kuću i porodičnu grobnicu Milutina Milankovića, saborni hram "Svetog Dimitrija" u čijoj kripti počivaju posmrtni ostaci Teodora i Georgija Milankovića, kao i Opštinu Erdut.

 

 

-NOVOGODIŠNJI KONCERT

10.01.2008. godine u organizaciji Generalnog konzulata u hotelu "LAV" u Vukovaru (dvorana "Lavoslav Ružička") održan je Novogodišnji koncert operskih arija i dueta na kome su nastupili solisti Opere Narodnog pozorišta iz Beograda: tenor Ljubomir Popović, koloraturni mecosopran Dragana Popović, bas Dragoljub Bajić i prvaci Opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka: bariton Vlaho Ljutić, mecosopran Sanja Uroić-Ljutić i bariton Slobodan Cvetičanin. Na repertoaru su bile arije i dueti iz opera "Seviljski berberin" i "Pepeljuga" Đoakina Rosinija, "Ljubavni napitak" i "Don Paskale" Gaetana Donicetija i "Karmen" Žorža Bizea. Klavirska pratnja: Nevena Živković, Narodno pozorište Beograd.

 

 

 

 

 

 

 

     
-GOSTOVANJE DEČJEG KULTURNOG CENTRA BEOGRAD U VUKOVARU

17.12.2007. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Borovu Naselju odigrana humanitarna pozorišna predstava - programi muzejske didaktike "Dunavska galija" (istorijske radionice) i monodrama "Jefimija" u izvođenju glumačkog ansambla Dečjeg kulturnog centra iz Beograda. Tokom dvočasovnog programa učenici škola iz Vukovara i okoline upoznali su se sa srednjevekovnim likovima i veštinama srpskog dvora. Prihod od predstave namenjen je za decu Vukovara.

 

 

-UČESNICI "BRANKOVIH DANA" U SREMSKIM KARLOVCIMA I KRUŠEDOLU

Dana 01.11.2007.godine, 47 učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Vukovara i okoline, koji su učestvovali u programu manifestacije prvi "Brankovi dani" u Vukovaru i učesnici literarnog konkursa "Ružica Mihailović-Radičević" boravili su na studijskom putovanju u Sremskim Karlovcima i manastiru Krušedol. Tom prilikom posetili saborni hram "Svetog Nikole", Patrijaršijski dvor, Bogosloviju, Gimnaziju, Donjogradsku crkvu, kuću Branka Radičevića, Stražilovo, manastir Krušedol i susreli se sa akademikom Srpske akademije nauka i umetnosti Dejanom Medakovićem.

 

 

-PREDAVANJE "DALMATINSKI MANASTIRI - KRUPA, KRKA I DRAGOVIĆ"

Od 22.10.2007. godine u Biblioteci Generalnog konzulata održava se predavanje "Dalmatinski manastiri - Krupa, Krka i Dragović". Učenici osnovnih i srednjih škola imaju priliku da pogledaju dokumentarno- igrani film "Manastiri dalmatinske Eparhije" i čuju predavanje o Srbima u Dalmaciji, srpskim školama i misiji Dositeja Obradovića.

 

   
-PREDSEDNIK REPUBLIKE SRBIJE  BORIS TADIĆ PRIMIO UČENIKE IZ MARKUŠICE

11.10.2007. godine u organizaciji Generalnog konzulata 108 učenika i nastavnika Osnovne škole Markušica, u kojoj se nastava organizuje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu,  posetilo zgradu predsednika Republike Srbije, Dom Narodne skupštine, zgradu Narodne skupštine, Dečji kulturni centar, stadion i muzej FK "Crvena Zvezda" i Hram Svetog Save u Beogradu. Učenike je primio i predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

 

 

-OTVARANJE OBNOVLJENE RODNE KUĆE NAUČNIKA MILUTINA MILANKOVIĆA U DALJU

Dana 13.07.2007. godine izaslanik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije dr Aleksandar Popović otvorio je obnovljenu rodnu kuću naučnika Milutina Milankovića u Dalju. Obnovu rodne kuće finansirala je Vlada Republike Srbije.

 

 

-MANIFESTACIJA PRVI "BRANKOVI DANI U VUKOVARU"

Od 03.06.2007. do 17.06.2007. godine, na Dobroj vodi kraj Vukovara, održana manifestacija "Brankovi dani u Vukovaru". Tokom petodnevnog programa održano veče pesama i igara, smotri horova, dečjeg stvaralaštva, a učenici osnovnih i srednjih škola na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu proveli su jedan integrisani radni dan posvećen srpskom pesniku Branku Radičeviću. Generalni konzul Bojana Ristić otvorila je  spomen ploču posvećenu Branku Radičeviću, na mestu gde je pesnik boravio, pisao pesme i družio se sa naprednom srpskom omladinom iz Vukovara i okoline. Majka pesnika, Ružica Mihailović-Radičević rođena je u Vukovaru, u uglednoj trgovačkoj porodici Mihailović.

 

 
-GOSTOVANJE NARODNOG POZORIŠTA SOMBOR U VUKOVARU I VIROVITICI

30.05.2007. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Borovu Naselju odigrana humanitarna pozorišna predstava, vodvilj "Noć ludaka u gospodskoj ulici" Miloša Krečkovića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Sombor. Prihod od predstave namenjen je za izgradnju Hrama "Svetog Ilije" u Silašu.

01.06.2007. godine predstava je odigrana i u Kazalištu Virovitica. Prihod od predstave uplaćen je u fond za stipendiranje učenika i studenata "Dr Gajo Petrović".

 

   

-DAN EVROPE U GENERALNOM KONZULATU

11.05.2007. godine povodom Dana Evrope u dvorištu Generalnog konzulata održan program "Dan Evrope u Generalnom konzulatu". U programu su učestvovala deca Dečjih vrtića Vukovar II,  "Neven" Bobota, Druge i Četvrte osnovne škole Vukovar, KUD "Branislav Nušić" Borovo i Plesna grupa "Venera" iz Vukovara, dečji pesnici Miodrag Jakšić i Saša Božović, kao i gitarista Nemanja Kanački.  

 

 

-OTVARANJE I OSVEĆENJE CRKVE-KOSTURNICE MANASTIRA USPENIJA PRESVETE BOGORODICE NA DALJ PLANINI

Dana 05.05.2007 godine ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije dr Slobodan Lalović otvorio je obnovljenu crkvu-kosturnicu manastira "Uspenija presvete Bogorodice" na Dalj planini. U kripti crkve sahranjeni su borci oslobodilačkih ratova Srbije. Obnovu crkve finansirala je Vlada Republike Srbije.

 

 

-PREDAVANJE "PRVI SVETSKI RAT I GOLGOTA KROZ ALBANIJU"

Od 12.04.2007. godine u Biblioteci Generalnog konzulata održan je drugi ciklus od dva predavanja posvećena prvom svetskom ratu. Učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku da pogledaju odlomke iz filma reditelja Zdravka Šotre "Gde cveta limun žut", kao i da čuju predavanje o srpskom vojničkom groblju Zejtilnik u Solunu.

 

   
-VEČE SRPSKE AFORISTIKE

06.03.2007. godine u Biblioteci Generalnog konzulata održano veče srpskog antiratnog aforizma i promocija knjige "Srpsko tajno oružje". Na promociji govorili aforističari: Aleksandar Čotrić, Aleksandar Baljak i Slobodan Simić, kao i karikaturista Nikola Otaš.  

 

 
PROMOCIJA KNJIGE "TEOLOŠKE BAKROREZNE KNJIGE ZAHARIJA ORFELINA"

25.01.2007. godine u Biblioteci Generalnog konzulata,  u saradnji sa Eparhijom osečkopoljskom i baranjskom, održana promocija knjige "Teološke bakrorezne knjige Zaharija Orfelina", priređivača Mr Vladimira Vukašinovića. Na promociji su govorili Dr Predrag Puzović i Mr Vladimir Vukašinović sa Teološkog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Lazar Ćurčić iz Matice Srpske Novi Sad i Borivoje Čalić iz Gradske biblioteke Vukovar. 

 

 
-NOVOGODIŠNJI KONCERT

28.12.2006. godine u Biblioteci Generalnog konzulata održan Novogodišnji koncert operskih arija na kome  nastupili solisti Opere Narodnog pozorišta iz Beograda: tenor Ljubomir Popović, bariton Predrag Milanović i prvak Opere Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, bariton Slobodan Cvetičanin. Na repertoaru su bile arije iz opera "Čarobna frula" i "Figarova ženidba" Volfganga Amadeusa Mocarta i "Ljubavni napitak" Gaetana Donicetija. Klavirska pratnja, Nevena Živković, Narodno pozorište Beograd.

 

   
-HUMANITARNA POZORIŠNA PREDSTAVA "DŽEPOVI PUNI KAMENJA "

20.12.2006. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Borovu Naselju odigrana humanitarna pozorišna predstava, komedija Ateljea 212 "Džepovi puni kamenja" u kojoj su nastuplili Nenad Jezdić i Nebojša Ilić. Prihod od predstave namenjen je za decu Vukovara.

 

 
-DONACIJA POMOĆNIH NASTAVNIH SREDSTAVA I LEKTIRE

01.12.2006. godine u Generalnom konzulatu Ministar za dijasporu Vlade Republike Srbije dr Vojislav Vukčević i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Bojana Ristić, uručili su predstavnicima 25 osnovnih i srednjih škola iz hrvatskog Podunavlja u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, donaciju pomoćnih nastavnih sredstava i lektire, poklon Vlade Republike Srbije.

 

 

-OTVARANJE RADOVA NA OBNOVI CRKVE-KOSTURNICE MANASTIRA USPENIJA PRESVETE BOGORODICE NA DALJ PLANINI

Dana 08.11.2006. godine pomoćnik ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije dr Božidar Simatković otvorio je radove na obnovi crkve-kosturnice manastira "Uspenija presvete Bogorodice" na Dalj planini. Obnovu crkve finansiraće Vlada Republike Srbije.

 

 

-OTVARANJE RADOVA NA OBNOVI RODNE KUĆE NAUČNIKA MILUTINA MILANKOVIĆA U DALJU

Dana 27.10.2006. godine ministar nauke i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije dr Aleksandar Popović otvorio je radove na obnovi rodne kuće naučnika Milutina Milankovića u Dalju. Obnovu rodne kuće finansiraće Vlada Republike Srbije.

U park-šumi "Adica" kraj Vukovara, ministar dr Aleksandar Popović otvorio je drugi deo novoizgrađenog dečjeg park "Dobra voda". Dogradnja parka finansirana je sredstvima prikupljenim od  humanitarne pozorišne predstave "Muževi jedne Nataše" Narodnog pozorišta iz Leskovca.

 

 

-PREDAVANJE "PRVI SVETSKI RAT I VOJVODA ŽIVOJIN MIŠIĆ"

Od 14.10.2006. godine u Biblioteci Generalnog konzulata održan je ciklus od dva predavanja posvećena prvom svetskom ratu. Učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku da pogledaju odlomke iz filmova o životu Vojvode Živojina Mišića i  "Marš na Drinu".

 

 

-URUČENJE NARODNIH NOŠNJI

12.10.2006. godine u Biblioteci Generalnog konzulata folklornom ansamblu Srpskog kulturnog umetničkog drustva "Branislav Nušić" iz Borova uručeno 20 kompleta dečjih narodnih nošnji iz leskovačkog kraja, poklon Opštine Leskovac 

 

 

-URUČENJE NARODNIH NOŠNJI

04.08.2006. godine u Biblioteci Generalnog konzulata folklornom ansamblu Srpskog kulturnog drustva "Prosveta" sa sedištem u Vukovaru uručeno 20 kompleta narodnih nošnji iz leskovačkog kraja, poklon Opštine Leskovac 

 

   

-OBELEŽAVANJE VIDOVDANA

26.06.2006. godine u Biblioteci Generalnog konzulata organizovan je susret Srpske nacionalne zajednice sa predstavnicima Republike Srbije, Južno-bačkog okruga opstina Sombor i Bač. Tom prilikom pesme Desanke Maksimović i Matije Bećkovića posvećene Kosovu i Metohiji recitovale su učenice Gimnazije Vukovar i prikazan je film "Raspeće Kosova". 

 

 

-TESLINI DANI U OSIJEKU

23. i 24.06.2006. godine u organizaciji Generalnog konzulata i Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" - pododbor Osijek, povodom 150. godišnjice od rođenja čuvenog naučnika u Osijeku održana manifestacija "Teslini Dani u Osijeku"

23.06.2006. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku predavanja su održali akademici iz Republike Srbije i Republike Hrvatske, kao i predstavnici Jevrejske opštine Osijek. 

24.06.2006. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku gostovalo je Narodno pozorište iz Beograda sa predstavom Stevana Pešića "Tesla ili prilagođavanje anđela".
 

 

-DONACIJA OBUĆE "BORELI"

16.06.2006. godine, u Biblioteci Generalnog konzulata,  povodom završetka školske godine a u okviru akcije "Za decu Vukovara", pomoćnik direktora prodaje Kompanije "Boreli" Sombor Slobodan Drakulić uručio je 54 pari obuće, poklon ove Kompanije socijalno najugroženijim učenicima iz vukovarskih osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova.  

 

 

-TESLA ILI PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

02.06.2006. godine učenici Gimnazije Bačka Palanka u Kino dvorani u Borovu Naselju po drugi put odigrali predstavu Stevana Pešića "Tesla ili prilagođavanje anđela". Predstava je namenjena učenicima srednjih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a organizaciju predstave pomogli su Generalni konzulat i Opština Bačka Palanka. 

 

 

-DAN EVROPE U GENERALNOM KONZULATU

12.05.2006. godine povodom dana Evrope u dvorištu Generalnog konzulata održan program "Dan Evrope u Generalnom konzulatu". U programu su učestvovala deca Dečjih vrtića Vukovar II, "Zlatokosa" Borovo, "Neven" Bobota, Druge i Četvrte osnovne škole Vukovar, KUD "Branislav Nušić" Borovo i Plesna grupa "Venera" iz Vukovara. Tom prilikom deci su podeljeni slatkiši poklon kompanija "Soko Štark" Beograd, "Banini" Kikinda i "Hisar" Prokulje. 

 

 

-OTVARANJE DEČJEG PARKA "RADOST EVROPE"

09.05.2006. godine povodom dana Evrope u dvorištu Četvrte osnovne škole Vukovar otvoren je dečji park "Radost Evrope". Park su otvorili generalni konzul Bojana Ristić i direktor Četvrte osnovne škole Vukovar Ljiljana Rašić. Izgradnja parka finansirana je sredstvima prikupljenim od humanitarne pozorišne predstave "U Edenu na Istoku".

 

-TESLINI DANI U VUKOVARU

29.04.2006. godine u organizaciji Zajedničkog veća opština i Generalnog konzulata, povodom 150. godišnjice od rođenja čuvenog naučnika u Kino dvorani u Borovu Naselju održana manifestacija "Teslini Dani u Vukovaru".

Tom prilikom otvorena izložba teslinih eksponata iz Muzeja "Nikola Tesla" iz Beograda, održano predavanje kustosa Muzeja Bratislava Stojiljkovića, kao i odigrana predstava Stevana Pešića "Tesla ili prilagođavanje anđela" u kojoj su nastupili učenici Gimnazije Bačka Palanka. 

 

-PREDAVANJE "STEVAN SREMAC - ŽIVOT I DELO"

Od 10.03.2006. godine u Biblioteci Generalnog konzulata održan je ciklus od dva predavanja posvećena stogodišnjici smrti pisca Stevana Sremca. Učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku da pogledaju odlomke iz filmova "Zona Zamfirova" i "Ivkova Slava" i čuju odlomke iz života čuvenog pisca. 

 

 
-HUMANITARNA POZORIŠNA PREDSTAVA "U EDENU NA ISTOKU "

01.03.2006. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Borovu Naselju odigrana humanitarna pozorišna predstava, monodrama Beogradsko dramskog pozorišta "U Edenu na istoku" u kojoj su nastuplili Vojin Ćetković i Nikola Đuričko. Prihod od predstave namenjen je za decu Vukovara.

 

-SVETOSAVSKA AKADEMIJA

27.01.2006. godine u Bijelom Brdu održana centralna Svetosavska akademija na kojoj su zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Srbije kao specijalni gosti nastupili umetnici Narodnog pozorišta iz Beograda. Glumac Gojko Baletić izveo je odlomke iz Žitija Svetog Save, dok operski pevači: tenor Ljubomir Popović i bariton Predrag Milanović izveli su himnu Svetom Savi. 

 

 

 -GOSTOVANJE NARODNOG POZORIŠTA IZ LESKOVCA

01.12.2005. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Borovu Naselju gostovalo Narodno pozorište iz Leskovca sa predstavom  A.P.Čehova "Muževi jedne Nataše". U predstavi je nastupio Bogoljub Mitić-Đoša. Prihod od predstave namenjen je za dogradnju Dečjeg parka na Dobroj vodi kraj Vukovara. 

 

-PREDAVANJE "VOŽD KARADJORDJE-KAZIVANJA I FILMOVI O HEROJU TOPOLSKOME"

Od 15.11.2005. godine u Biblioteci Generalnog konzulata održan je ciklus od druga dva predavanja posvećena Đorđu Petroviću-Karađorđu i Prvom srpskom ustanku. Učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku da pogledaju treću i četvrtu epizodu serijala "Karađorđe i Srpska revolucija-1804-1817"-Topole filma.  

 

-PODELA ČITANKI ZA SRPSKI JEZIK

25.10.2005. godine u Biblioteci Generalnog konzulata ministar za dijasporu u Vladi Republike Srbije prof. dr Vojislav Vukčević i generalni konzul Bojana Ristić, uručili su predstavnicima škola iz hrvatskog Podunavlja oko 3600 čitanki za učenike osnovnih i srednjih škola koji pohadjaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

 

 

-PODELA SLATKIŠA DECI SA POSEBNIM POTREBAMA

17.10.2005. godine generalni konzul Bojana Ristić posetila je školu "Josip Matoš" u Vukovaru i deci sa posebnim potrebama uručila pakete sokova i slatkiša koje su donirale kompanije "Sinalko" Subotica, "Soko Štark" Beograd, "Hisar" Prokuplje i "Banini" iz Kikinde. 

   

-PODELA BUKVARA

12.10.2005. godine u Biblioteci Generalnog konzulata generalni konzul Bojana Ristić, u prisustvu predsednika ZVO-a Dragana Crnogorca, uručila je bukvare  predstavnicima osnovnih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, iz kojih će učiti 270 prvačića iz Hrvatskog podunavlja. 

            

 -OTVARANJE DEČJEG PARKA "DOBRA VODA"

10.09.2005. godine u park-šumi "Adica" kraj Vukovara otvoren je dečji park "Dobra voda". Park su otvorili generalni konzul Bojana Ristić i predsednik ZVO-a Dragan Crnogorac. Otvaranju parka predhodila je sveta arhijerejska liturgija i priziv blagodati Svetog Duha za početak nove školske godine koje je služio episkog osiječkopoljski i baranjski g-din Lukijan. Izgradnja parka finansirana je sredstvima prikupljenim od  humanitarne pozorišne predstave "Žaklina Bandeka".

 

-OBELEŽAVANJE VIDOVDANA

30.06.2005. godine u Biblioteci Generalnog konzulata organizovan je susret Srpske nacionalne zajednice sa predstavnicima drzavne zajednice Srbija i Crna Gora, Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i opstina Sid i Sombor. Tom prilikom predavanje "Stradanje kosovskih svetinja" odrzao je jerej Aleksandar Djuranovic, prikazan je drugi deo filma "Kosovo i Metohija:1998-2003 - Dani od straha" a nastupio je i Crkveni hor "Serafimi".

 

   

-PREDAVANJE "VOŽD KARADJORDJE-KAZIVANJA I FILMOVI O HEROJU TOPOLSKOME"

Od 24.05.2005. godine u Biblioteci Generalnog konzulata održan je ciklus od prva dva predavanja posvećena Đorđu Petroviću-Karađorđu i Prvom srpskom ustanku. Učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku da pogledaju prve dve epizode serijala "Karađorđe i Srpska revolucija-1804-1817"-Topole filma.  

 

 

-DECA CRTAJU

10.05.2005. godine povodom obeležavanja 9.maja, dana pobede nad fašizmom i dana Evropske unije, u dvorištu Generalnog konzulata organizovan program DECA CRTAJU. U programu učestvovala deca dečjih vrtića Vukovar II, "Zlatokosa" Borovo i "Neven" Bobota, kao i plesna grupa "Venera" iz Vukovara. 

 

 

-DONACIJA SLATKIŠA 

Tokom meseca aprila i maja 2005. godine deci preškolskog i nižeg školskog uzrasta podeljeni slatkiši koje donirale kompanije "Soko Štark" Beograd, "Hisar" Prokuplje i "Banini" Kikinda.

 

           

-HUMANITARNA POZORIŠNA PREDSTAVA "ŽAKLINA BANDEKA"

16.05.2005. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Borovu Naselju odigrana humanitarna pozorišna predstava monodrama "Žaklina Bandeka" u kojoj igraju Milan Kalinić, Tatjana Bokan i Ivan Jeftović. Prihod od predstave namenjen je za decu Vukovara.

 

 

-IZLOZBA SLIKA "MOTIVI VUKOVARA"

Od 14.03.2005. do 19.04.2005. godine u Biblioteci Generalnog konzulata bila je otvorena izlozba linoreza ucenika Cetvrte osnovne skole Vukovar "Motivi Vukovara". Tom prilikom ucenici osnovnih i srednjih skola imali su priliku da cuju predavanje "Velika seoba Srba i Patrijarh Arsenije III Carnojevic"

 

 

-HUMANITARNA POZORIŠNA PREDSTAVA "OSKAR I MAMA ROUZ "

16.12.2004. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Borovu Naselju odigrana humanitarna pozorišna predstava monodrama "Oskar i mama Rouz" u kojo igra Vesna Čipčić. Prihod od predstave namenjen je za decu Vukovara.

 

 

-HUMANITARNA POZORIŠNA PREDSTAVA "SAMO ZA TVOJE UŠI "

23.10.2004. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Borovu Naselju odigrana humanitarna pozorišna predstava  "Samo za tvoje uši" u kojoj igraju Andrija Milošević Banjo i Simo Trebješanin. Prihod od predstave namenjen je za decu Vukovara.

 

 

-PREDAVANJE "DRŽAVNI SIMBOLI SRBIJE I CRNE GORE"

Od 04.10.2004. godine u Biblioteci Generalnog konzulata održava se ciklus od dva predavanja posvećena državnim simbolima Srbije i Crne Gore. Pored informacija o zvaničnim simbolima državne zajednice, R.Srbije, R.Crne Gore, AP Vojvodine kao i većih gradova, učenici osnovnih i srednjih škola imaju priliku i da pogledaju četiti epizode emisije "Arsenal - Heraldika u Srba", autora B.Dragićevića, BK Televizija.  

 

 

-GOSTOVANJE SUBOTIČKOG NARODNOG POZORIŠTA NA OSJEČKOM LETU KULTURE

11.07.2004. godine na Osječkom letu kulture gostovalo Subotičko narodno pozorište sa predstavom "Sluga dvaju gospodara" Karla Godonija.

 

 

-IZLOŽBA KOPIJA FRESAKA I PREDAVANJE "KOSOVO I METOHIJA - NEKAD I SAD"

29.06.2004. godine u Biblioteci Generalnog konzulata u prisustvu zamenika ministra za dijasporu Vlade Republike Srbije Aleksandra Čotrića, i pomoćnika ministra za dijasporu Miodraga Jakšića, zatvorena izložba dečjih likovnih radova "Kopije fresaka" učenika Osnovne škole "Svetozar Miletić" Zemun. 

Tom prilikom održano predavanje "KOSOVO I METOHIJA - NEKAD I SAD", na kome govorili protojerej Jovan Radivojević i jerej Miljen Ilić, kao i prikazan film "Kosovo i Metohija:1998-2003, Dani od straha".

Izložba "Kopije fresaka" bila je otvorena tokom meseca juna, a posetilo je oko 400 dece iz 6 škola iz Vukovara i okoline. 

 

 

-AKCIJA "I JA sam Zvezdas"

11.06.2004. u organizaciji Generalnog konzulata održana fudbalska utakmica Zvezdinih "Petlića" i učenika Osnovne škole Borovo. Tom prilikom učlanjeno više od pet stotina dece iz Vukovara i okoline u klub "Crvena Zvezda".

 

 

-HUMANITARNA POZORIŠNA PREDSTAVA "ALO OĐE MOBILNI "

04.06.2004. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Belom Manastiru odigrana humanitarna pozorišna predstava "Alo ođe mobilni", monodrama u kojoj igra Vladan Gajević. Prihod od predstave namenjen je za nove dečje narodne nošnje Kulturnog umetničkog društva "Jovan Lazić" iz Belog Manastira.

 

 

-DONACIJA ODBOJKAŠKIH LOPTI

04.06.2004. godine uručene odbojkaške lopte Odbojkaškoj sekciji Červrte osnovne škole u Vukovaru, koje u organizaciji Generalnog konzulata donirao "N-SPORT" iz Beograda.

 

 

-HUMANITARNA POZORIŠNA PREDSTAVA "M(J)EŠOVITI BRAK "

01.06.2004. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Borovu Naselju odigrana humanitarna pozorišna predstava  M(j)ešoviti brak u kojoj igraju Dara Džokić i Mima Karadžić. Prihod od predstave namenjen je za kupovinu roletni u  dečjem vrtiću Vukovar II u Borovu Naselju.

 

 

-GUSARI IZ KOLIBRIJA

01.06.2004. godine u dvorištu Generalnog konzulata gostovala deca iz dečjeg Vrtića "Kolibri" - Bač, Srbija i Crna Gora sa predstavom "Gusari iz Kolibrija". Ovom predstavom otpočela saradnja između opština Vukovar i Bač, a predstava bila namenjena deci dečjih vrtića iz Vukovara.

   

 

-DECA CRTAJU

12.05.2004. godine povodom obeležavanja 9.maja, dana pobede nad fašizmom i dana Evropske unije, u dvorištu Generalnog konzulata organizovan program DECA CRTAJU. U programu učestvovala deca Dečjeg vrtića Vukovar II.

 

 

-HUMANITARNA POZORIŠNA PREDSTAVA "KO JE OVDE IDIOT"

30.04.2004. godine u organizaciji Generalnog konzulata u Kino dvorani u Borovu Naselju odigrana humanitarna hit predstava Muze Pavlove "KO JE OVDE IDIOT", u kojoj igraju Milan Kalinić i Srđan Ivanović. Prihod od predstave namenjen je za kupovinu roletni u  dečjem vrtiću Vukovar II u Borovu Naselju.

 

   

-GOSTOVANJE SUBOTIČKOG NARODNOG POZORIŠTA

26.04.2004, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku po prvi put posle višedecenijske pauze gostovalo Subotičko narodno pozorište sa predstavom Heda Gabler Henrika Ibzena.

 

 

-OTVARANJE BIBLIOTEKE GK

16.04.2004. godine otvorena Biblioteka GK. U kulturno umetničkom programu učestvovali Srpsko pevačko društvo "Javor", hor sveštenika Eparhije osječkopoljske i baranjske i prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu sopran Ana Rupčić.

 

      

-DONACIJA SLATKIŠA SOKO ŠTARK

03.04.2004. godine uručeni slatkiši deci dečjih vrtića Vukovar I i II, koje u organizaciji Generalnog konzulata donirala kompanija "Soko Štark" iz Beograda.

 

 

-STEFAN MILENKOVIĆ U VUKOVARU I OSIJEKU

21.03.2004. godine na koncertu upriličenom u povodu osnivanja LIONS CLUB Vukovar gostovao violinista Stefan Milenković. Dan ranije održan koncert i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. 

 

 

-PARTIBREJKERSI U OSIJEKU

21.12.2003. godine na rock koncertu u sportskoj dvorani na Zrinjevcu u Osijeku, zajedno sa izvodjačima iz Hrvatske po prvi put posle višedecenijske pauze nastupila grupa Partibrejkersi iz Beograda.

 

 

-PREDAVANJE VUKOVARE OPROSTI

23.11.2003. godine u organizaciji Evropskog doma u Vukovaru u Pastoralnom centru Sveti Bono predsednik Evropskog pokreta Srbije, dr Živorad Kovačević održao predavanje "Vukovare oprosti".