radno vreme | osoblje | kontakt | kulturni spomenici  | memorijalni spomenici

  Kontakt
  32000 Vukovar, Hrvatska
  Ivana Gundulića 19

 
 TEL +385 32 441 016
  FAX +385 32 441 015
 
 NOVOSTI


SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA

Na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu, Vlada Republike Srbije je odobrila Projekat „Srbija za Srbe iz regiona" kojim se bezbeđuju stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

POZIV ZA PRIJAVLjIVANjE

za dodelu stipendija za školsku 2013/2014. godinu u okviru Projekta:

„SRBIJA ZA SRBE IZ REGIONA"

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poziva sve zainteresovane pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu (Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Albanije i Crne Gore) starosti od 18 do 35 godina da se prijave za dodelu stipendija Vlade Republike Srbije u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona". Zainteresovani se mogu prijaviti preko nadležnog Diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u svojoj državi. Rok za dostavljanje prijavnih formulara i propratne dokumentacije je 10. juli 2013. godine. Stipendija Vlade Republike Srbije obuhvata pripremnu godinu učenja srpskog jezika (osim za kandidate iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske) i pohađanje osnovnih, master ili doktorskih studija na fakultetima Univerziteta u Beogradu. Kandidati iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore ne pohađaju pripremnu godinu učenja srpskog jezika već se odmah upisuju na osnovne, master ili doktorske studije. Stipendija obuhvata: besplatnu vizu za privremeni boravak, besplatnu nostrifikaciju srednjoškolskih/visokoškolskih isprava, plaćene troškove školarine tečaja srpskog jezika i izabranih studija, plaćen smeštaj i ishrana u ustanovama studentskog standarda, zdravstveno osiguranje i stipendiju u iznosu od 15.000,00 dinara mesečno za troškove prevoza, udzbenika i ostale troškove.

USLOVI ZA DOBIJANjE STIPENDIJE: Kandidat mora da bude pripadnik srpske nacionalne zajednice. Kandidat mora da ima državljanstvo jedne od država u regionu (Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Albanije i Crne Gore). Kandidat mora da bude mlađi od:

• 21 godine za osnovne studije,

• 25 godina za master studije,

• 35 godina za doktorske studije.

Kandidat mora da ima:

• odličan uspeh* u srednjoj školi za upis na osnovne studije,

• završene osnovne akademske studije obima 180 (za master studije obima 120 ESPB) ili 240 ESPB (za master studije obima 60 ESPB), sa prosekom ocena iznad 8,50*,

• završene master studije obima 300 ESPB za upis na doktorske studije. Kandidat mora da poseduje komunikacijski nivo znanja engleskog ili srpskog jezika. Kandidat, nakon završenih studija, mora da se vrati i da živi u državi iz koje je došao.

*Napomena: Prosek se utvrđuje prema sistemu ocenjivanja u državi u kojoj je kandidat stekao srednje, odnosno visoko obrazovanje.

PRIJAVNI FORMULAR (PREUZMI)

DOKUMENTACIJA KOJA SE DOSTAVLjA UZ PRIJAVNI FORMULAR:

1. Biografija (CV) sa kontakt adresom, telefonom i e-mail adresom.

2. Kandidati za osnovne studije: original ili overena kopija srednjoškolskih svedočanstava ili diplome o završenoj srednjoj školi; Kandidati za master studije: original ili overena kopija diplome o završenim osnovnim akademskim studijama sa dodatkom diplomi; Kandidati za doktorske studije: original ili overena kopija diplome sa osnovnih studija sa dodatkom diplomi, original ili overenu kopiju diplome o završenim master studijama sa dodatkom diplomi.

3. Kopija pasoša;

4. Fotografija.

Kandidati koji ispunjavaju uslove za dobijanje stipendije, popunjeni formular zajedno sa potrebnom dokumentacijom, dostavljaju nadležnim Diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u državama u kojima žive. Selekciju i rangiranje kandidata će vršiti Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz preporuku Saveta za Srbe u regionu, a u skladu sa navedenim uslovima za dobijanje stipendije.