radno vreme | osoblje | kontakt | kulturni spomenici  | memorijalni spomenici

  Kontakt
  32000 Vukovar, Hrvatska
  Ivana Gundulića 19

 
 TEL +385 32 441 016
  FAX +385 32 441 015
 
 NOVOSTI

Preuzeto sa site-a ZVO-Vukovar

KOMEMORACIJA UBIJENIM CIVILIMA U PAULIN DVORU

Paulin Dvor, 10. novembar 2012. - Na mesnom groblju u selu Paulin Dvor, nedaleko od Osijeka, održan je parastos za 19 civila ubijenih u ovom mestu 1991. godine. U organizaciji opštine Šodolovci na ovaj način je održano sećanje na stradale meštane. Vence su položili predstavnici generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Samostalne demokratske srpske stranke, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, Zajedničkog veća opština, a na parastosu je bio prisutan i zamenik novosadskog gradonačelnika Borko Ilić.

Sem komemoracije bilo je ovo i obeležavanje dvogodišnjice kako su 4. novembra 2010. godine na ovom mestu pijetet poginulima odali i predsednik Hrvatske Ivo Josipović i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić. Do tada se o ratnom zločinu u Paulin Dvoru znalo vrlo malo. Zločin nad 19 srpskih civila u Paulin Dvoru počinili su u noći između 11. i 12. decembra pripadnici hrvatske vojske. Zločin je dugo prikrivan. Leševi ubijenih civila su prebačeni na drugu lokaciju, a pronađeni su nakon više od 10 godina oko 550 kilometara dalje od mesta počinjenja u blizini Gospića.

Za ovaj zločin suđeno je dvojici ljudi, Enesu Viteškiću i Nikoli Ivankoviću, a osuđujuća presuda donesena je nakon provedenog trećeg (drugog ponovljenog) prvostepenog postupka. U prethodna dva suđenja Županijski sud u Osijeku Viteškića je oslobađao optužbe, no VSRH ukidao je prvostepene presude. Nakon ponovljenog postupka Enes Viteškić je proglašen krivim i osuđen prvostepenom presudom na 11 godina zatvora. Za zločin u Paulin Dvoru pravomoćno je osuđen Nikola Ivanković, na 15 godina zatvora.