radno vreme | osoblje | kontakt | kulturni spomenici  | memorijalni spomenici

  Kontakt
  32000 Vukovar, Hrvatska
  Ivana Gundulića 19

 
 TEL +385 32 441 016
  FAX +385 32 441 015
 
 NOVOSTI


Tadić: Poseta Vukovaru ne sme biti politički instrumentalizovana

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da njegova najavljena poseta Vukovaru ni na koji način ne sme da bude politički instrumentalizovana.

On je za "Jutarnji list" rekao da ta poseta predstavlja deo njegove ljudske i političke filozofije da se treba pokloniti nevinim žrtvama rata. Tadić, koji će tokom novembra posetiti istočnu Hrvatsku, a nakon toga Zagreb, rekao je da je odavno  hteo da poseti Vukovar, ali je uvek smatrao da taj odlazak ne treba vezivati uz službenu posetu.

"Ni u Srebrenicu nisam išao vezujući to uz bilo koji politički događaj. Odlazak u Vukovar sam je po sebi dovoljno značajan da taj dan treba biti poseban i da ni na koji način ne sme biti politički instrumentalizovan", rekao je Tadić.

  • Tadić smatra da treba zatvoriti tešku stranicu srpsko-hrvatskih odnosa u XX veku i okrenuti se XXI veku.

Navodeći da je njegov dolazak u Vukovar "logična posledica izvinjenja koju je već uputio svim pripadnicima hrvatskog naroda kojima je neko učinio zlo u ime Srbije i srpskog naroda", on je kazao da "to nije samo simboličan gest i poruka hrvatskom narodu, već poruka svima koji žive na prostoru jugoistočne Evrope da se takav događaj više nikad ne sme ponoviti".

"Nalazeći u regionu jednog državnika s kojim se dobro razumem, državnika kao što je Ivo Josipović, mislim da iz Vukovara možemo zajedno poslati i poruku EU, poruku da ovaj deo jugoistočne Evrope nije uvek onakav kakvim ga oni vide", rekao je predsednik Srbije.

Na konstataciju novinara da službeni Beograd nikad nije priznao odgovornost režima Slobodana Miloševića za rat, i pitanje može li se njegov dolazak u Vukovar tumačiti kao priznanje te odgovornosti, osuda i ograda aktualne vlasti u Srbiji od tadašnje osvajačke politike, Tadić je rekao da je 5. oktobar 2000. u Srbiji "označio prekid s tom vlašću i politikom".

"I građani Srbije i političke stranke koje su tada došle na vlast pokazali su neprihvatanje te politike", rekao je Tadić. On je kazao da je Srbija prošla težak period u tom smislu i da je duboko uveren da je dostigla i katarzu.

  • Tadić je rekao da "XX vek treba da ostane iza nas, a XXI vek ispred nas mora biti vrreme za okretanje novog lista". "Svojoj deci moramo otvoriti novu perspektivu, a ne ih opterećivati balastima prošlog veka", kazao je on.

"Bilo bi pogrešno reći da je Miloševićeva politika jedina izazvala stradanja, razaranja i rat, ali ja kao predsednik Srbije mogu se baviti samo onim delom odgovornosti koja je u domenu Srbije i sve što činim je doprinos tome", rekao je predsednik Srbije.

Na novinarsku tvrdnju da je "Miloševićeva osvajačka politika najodgovornija za ratove na ovim prostorima", Tadić je rekao da nije na njemu da sudi ko je najveći krivac.

"Jasno je da Miloševićeva politika ima svoj deo krivice za ono što se dešavalo i da je njegova uloga apsolutno katastrofalna za zbivanja na ovim prostorima", rekao je predsednik Srbije.

Navodeći da je svu svoju energiju uložio u to da bi se stvari promenile, predsednik Srbije je rekao da neće da poredi uloge Miloševića, Tuđmana ili Izetbegovića.

"O njihovim ulogama neka sudove donose istoričari i pravnici. Sa svoje strane sam učinio sve da se stvari u Srbiji temeljito promene. Isto je trebalo učiniti u svim zemljama na prostoru zapadnog Balkana, ali to prepuštam ljudima koji žive u susednim državama", kazao je Tadić.